fbpx

WorldPride 2021

2021 blev en sommar fylld av kamp, kärlek, glitter och glamour!

År 2021 stod Malmö Pride, tillsammans med Happy Copenhagen, värdar för WorldPride & EuroGames. Det är första gången WorldPride och Eurogames kombineras, och det blev en regnbågsfärgad fest utan like. Evenemanget, som hölls både i Malmö och Köpenhamn 12 – 22 augusti, bjöd på ett makalöst och spektakulärt program med två Prideparader, fester, musikframträdanden, Youth Pride, konst och kultur, ett gigantiskt WorldPride House och självklart mycket mer!

Årets tagline var #YouAreIncluded, och tillgänglighet och intersektionalitet stod som ledstjärnor i skapandet av såväl program och festivalområden.

 

WorldPride House

Malmö Live Konserthus tog på sig rollen som WorldPride House, som bestod av såväl fysiska som digitala miljöer. Flera föreläsningar streamades i realtid och  finns även tillgängliga för digital spridning i efterhand.

WorldPride House var gratis för alla besökare och innehållet spännde över en enorm bredd, där frågor som rör politik, lust och sexualitet, hälsa, kultur, arbete, familj, våld och mycket mer dryftades. För att skapa ett interaktivt utrymme blandades föreläsningar med workshops, kurser och do it yourself, med sociala utrymmen där det var möjligt att bara vara.

Detta var även platsen för en internationell summit om HBTQIA+ flyktingar, gränser och migration som hölls fredagen den 20 augusti. Summiten var en del av det sundsöverskridande programmet Human Rights Forum.

WorldPride Park

WorldPride Park var den lekfulla och inspirerande platsen där en kunde ta del av konstutställningar och fantasifulla performance-framträdanden, njuta av sommarvärmen på någon av parkens uteserveringar och picknicka med nära och kära på gräsmattorna – och mycket mer! Dessutom arrangerades aktiviteter, samtal och workshops för ungdomar inne på Amiralen under hela festivalen. I WorldPride Park fanns det något för alla!

Datum: 12-22 augusti 2021

WEDDINGS

Vad sägs om att lova din älskade trohet och kärlek på en solig äng i Slottsträdgården, vid jaktpaviljongen i Torup, i ett av Katrinetorps vackra trädgårdsrum eller på Kärlekskullen i Folkets Park? För dem som tog steget till att knyta banden under WorldPrude, blev det ett minne för livet.

Datum: 12-15, 19-22 augusti 2021

YOUTH PRIDE

Youth Pride var platsen för HBTQIA+ ungdomar att träffas under Copenhagen 2021. Här kunde besökaren ta del av ett program anpassat efter ungdomar med bl.a. workshops, seminarium, samtal och aktiviteter. Området var avgränsat och det fanns diskreta och trygga entréer. Youth Pride riktade sig till ungdomar i åldrarna 13–19 år.
Datum: 12-22 augusti 2021

“THE BOXES: LOVE COMES IN DIFFERENT SHAPES”

“The Boxes: Love comes in different shapes” var en utställning på parktorget i Folkets Park. Den bestod av 18 boxar som är skapade av konstnärer från Sverige och Danmark som gjort sin egen tolkning av villkorslös kärlek och friheten att vara sig själv.

Datum: juni-augusti 2021

WorldPride Opening Parade

”Paraden är en så oerhört stor och viktig del av Pride, här både firar vi alla framgångar communityt haft under åren och manifesterar det stora behov av ytterligare arbete för jämlikhet och inkludering som ligger framför oss. Därför har vi uttömt alla möjligheter och till slut landat i ett fantastiskt sätt att genomföra paraden under säkra former.” Anna Tenfält, projektledare för WorldPride 2021 i Malmö.

Efter många turer genom en pågående pandemi landade Malmö Pride i ett sätt att arrangera en fysisk parad på ett så tryggt och säkert sätt för alla deltagare och publik som möjligt. Öppningsparaden ägde rum klockan 17.00 den 12/8 på Malmö Stadion. En kunde delta i själva paraden där det var närmare 600 personer, eller på läktarna som tog upp emot 3000 personer. Även om det är långt färre personer än vad som vanligtvis går i en Pride-parad i Malmö så var Malmö Pride oerhört glada att kunna genomföra denna manifestation och detta firande i så pass stort fysiskt format.

Paraden blev också den officiella invigningen av evenemanget i Malmö där det väntades riktig feststämning med många överraskningar. Eftersom det var väldigt begränsat antal platser i själva paraden uppmuntrade Malmö Pride organisationer att fylla läktarna och på så sätt vara en lika stor del av invigningsparaden. Deltagandet var så klart gratis, både på läktarna och i paraden.

Politiska Riots

Varje dag hade vi en timmes Political Riot på Biograf Panora. Där avlöste talare varandra som i korta brinnande tal eller genom diktning framför en åsikt, en känsla, en upplevelse eller en framtidsvision. Kärlek, trygghet, sex, ilska och andlighet var några av temana. Varje tema lyftes från olika vinklar för att uppmärksamma allmänheten på livssituationen för HBTQIA+-personer.

Youth Pride

Pride är extra viktigt för unga personer, och vi tycker att det är viktigt att unga deltagare på WorldPride 2021 kan känna sig trygga och hitta relevanta programpunkter. Youth Pride arrangerades på en egen avgränsad plats där vuxna endast fick tillträde efter samtycke från ungdomarna. Det fannas diskreta och trygga entréer till platsen, så att även de ungdomar som till exempel inte kommit ut som HBTQIA+ kunde känna sig fria att delta.

Barnens och familjernas Pride

Att få lära sig att värna om människors lika värde kan inte börja för tidigt! Med hjälp av lek, workshops, film, samtal och mycket skapade Copenhagen 2021 i Malmö en öppen och tillåtande miljö där barnets bästa alltid låg i fokus. Det fanns mötesplatser för regnbågsfamiljer, dels för erfarenhetsutbyte men även för att skapa gemenskap och samhörighet. Här arrangerades även olika former av kunskapsspridning.

EuroGames

EuroGames 2021 var ett HBTQIA+inkluderande sportevenemang med 29 olika idrotter, som ägde rum 18-20 augusti i Köpenhamn och Malmö. Årets EuroGames blev det största någonsin, med sextusen deltagande idrottare. Turneringarna var öppna för publik, och festivalbesökare kunde också vara med i drop-in-programmet “Sports to the People” där de deltog i bland annat Drag Olympics, rullskridsko, cykelworkshops och regnbågsfamiljeidrott.

Läs mer på Copenhagen 2021:s hemsida!