Press

Äntligen Pride-fester igen! 

 

Ett av Malmö Prides mest efterlängtade inslag, som de senaste åren lyst med sin frånvaro, är festerna. Därför är Malmö Pride stolta över att i år presentera ett brett utbud av festevenemang under festivalen! 

 

Leta fram dina glammigaste, galnaste eller tramsigaste looks och avsluta årets Malmö Pride med en legendarisk helkväll på Moriska Paviljongen. Dansa dig genom sommarnatten tillsammans med drag-artister, dansare, popstjärnor, DJ’s och andra underbara varelser i en unik festproduktion när “Malmö Pride presenterar den stora slutfesten: Pride Ball 2022 – welcome to the pleasure dome” där vi flyger in några av Londons just nu mest spännande scenakter. Bland annat kommer en av favoritdragorna från RuPauls Dragrace UK att lysa upp årets slutfest som anordnas på lördagen den 9:e juli. 

 

“Jag är själv så extremt supertaggad på årets Malmö Pride att det nästan är lite pinsamt

berättar Jonas Hedqvist som är huvudproducent bakom årets slutfest med temat “PRIDE BALL 2022 – Welcome to the pleasuredome”

Jonas som helgen innan även producerar tre stora event under London Pride’s 50 års jubileum passar på att ta med sig flera av artisterna därifrån till Sverige och Malmö.

 

Vad kan en förvänta sig av årets slutfest?

-Vi har satt ihop en interaktiv fest/show/upplevelse där det enda du egentligen kan förvänta dig är det oväntade berättar Jonas. Det blir drag, det blir queer, det blir galet.

Och både kittlande och lite syndigt. Men mer än något så blir det massor av kärlek avslutar Jonas. 

 

Vilka kommer vi få se på scenen under kvällen?

-Det jag älskar med undergroundscenen i London är hur fantastiskt inkluderande och bejakande den är. Det är grunden för vår fest också. 

Jonas har valt ut några av Londons just nu hetaste headliners från barscenen samt delar av London Queer Cabaret som kommer se till att lokalen fylls med upplevelse från början till slut. En än så länge hemlig queen från RuPauls Dragrace UK kommer också stå på scenen och dessutom har många av årets största artister från Pridefestivalens program lovat att komma förbi och köra lite spontana extranummer. 

 

Något tips för den mest lyckade festupplevelsen?

Leta fram dina glammigaste, galnaste eller tramsigaste looks! Klä upp dig, klä av dig eller klä ut dig. Bli en del av temat och inte bara en åskådare! (Om inte det är just det du går igång på förstås….)

 

Årets Malmö Prideparad avslutas med en Pride Gala på stora scenen i Pride Park. Det blir en galafest där artister, dansare och DJ’s avlöser varandra. Bland dessa syns bland andra London Queer Cabaret och tidigare nämnda RuPauls Dragrace-celebritet framför en drag-akt för första gången i Sverige. 

 

En annan fest som gör storslagen comeback är KlubbKit – The Drag King Night, för kvinnor, icke-binära och transpersoner, på torsdagskvällen den 7:e juli. Producent för festen är Micaela Kallaris som har medverkat under Malmö Pride i många år, bland annat genom att producera fest och Pride House-programmet.  

 

Även Youth Pride avslutas med en fest på Arena 305; Youth Pride Closing Party! NCY <3 Imaa Queen där det blir glam i form av drag, mode, musik, dans och DJ’s men även viktiga tal av inbjudna gäster från världens alla hörn. 

 

I Pride Park kommer flertalet utställare finnas på plats med egna tält både för informationsspridning och försäljning av Pride Merch. För hungriga besökare kommer bl. a. Meal on Wheels, Kafferista och Seafood Paradise att erbjuda något mättande. Den som önskar picknickvänlig mat kan glädjas åt att Möllans Ost kommer närvara både inför paraden samt i parken. Utöver detta kommer det finnas politiska partier närvarande, bokbord, tatuerare och laddningsstationer med mera. 

 

För mer information om KlubbKit kontakta Micaela Kallaris, 0790 200 907

För mer information om Malmö Pride generellt kontakta Anna Tenfält (projektledare)

tel: 0703 65 66 25 mejl: anna@malmopride.com

Stort samarbete mellan Arena 305 och Malmö Pride

 

I år har Malmö Pride och musik- och kulturhuset Arena 305 samarbetat i produktionen av Youth Pride 2022. Ungdomssatsningen pågår mellan 6:e och 10:e juli, med ett fullspäckat program, och vänder sig till hbtqia+personer mellan 13-25 år. 

 

Arena 305 är i vanliga fall ett kulturhus som samlar många av Malmös unga med musik- och kulturintresse. Med sina tillgänglighetsanpassade 1600 kvm2 med studios, replokaler och två scener är det en fantastisk plats att förlägga Youth Pride på. På Arena 305 står ungdomsinflytande och deltagandet i centrum. Här får ungdomar under hela året arrangera konserter och kulturupplevelser med coachning av personal. Bakom planeringen av Youth Pride finns ett gäng ungdomar som identifierar sig inom hbtqia+paraplyet, både från Arena 305 och Malmö i övrigt men också från Tyskland och London. Några av dem kommer även medverka som artister på scen under festivalen!

 

  • Vi tycker det är viktigt att det är unga hbtqia+personer som får inta scenerna och även vara med i planeringen från början. Det här är en festival av och för communityt, säger Anna Jadéus som jobbar på Arena 305. 

 

På scen under festivalen står ungdomar från Arena 305 men även välkända namn som Erik Elias från idol och Tusse som gör en meet and greet. Imaa Queen som vann årets drag på QX-galan, kommer vara på plats och där besökare får chansen att testa på drag. 

Förutom detta kan besökare ta del av drop-in workshops inom serieteckning, Queer Sex Education, dans och DJ:ing, danceoke och karaoke med konferencier, pyssel och plakatverkstad, föreläsningar, queer bio, alkoholfri pride bar, TV-spelsturnering, open stage och RFSL newcomers stora fest med fashionshow och klubb. Efter lördagens parad kan ungdomar dessutom få gratis glass!

 

Youth Pride-programmet finner ni här: https://malmopride.com/events/category/youth-pride/

 

Malmö Pride började med ett specifikt ungdomsprogram 2019 och sedan dess har Youth Pride utvecklats till något riktigt stort. 

  • Pride är viktigt för unga och det känns fint att kunna erbjuda en specifik plats med anpassat innehåll för den här målgruppen under Malmö Pride. Detta året har vi försökt få in mer av allt helt enkelt! Mer musik, mer dans, mer konst, fler föreläsningar och fler workshops. Utöver detta har vi också haft ett stort fokus på att Youth Pride ska vara ett nice ställe att hänga på, med nya eller gamla vänner. Ambitionen har varit att skapa det bästa Youth Pride hittills!

För mer information om Arena 305 kontakta Matilda (Mattis) Årestad, Tel: 040-34 25 55, Matilda.arestad@malmo.se

För mer information om Youth Pride kontakta Anna Tenfält, projektledare för Malmö Pride, 070 365 66 25 eller anna@malmopride.com

Med mindre än en månad kvar till södra Sveriges största regnbågsfest som går av stapeln 6 – 10 juli, så kan Malmö Pride stolt presentera ytterligare akter till årets festival!

 

Malmö Pride kommer gästas av en av Sveriges mest aktuella och heta namn just nu; svensk indiepops drottning Tove Styrke intar Stora Scenen i Pride Park i Folkets Park, fredagen 8 juli.

 

Albumaktuella Tove Styrke har under sin tid i rampljuset blivit en av våra mest hyllade popartister internationellt och hennes musik har totalt streamats över 352 miljoner gånger. Hennes rosade album Sway fick ett exceptionellt mottagande över hela världen, grammisnomineringar och prisades på P3 Guld för “Årets Pop”. Tove gav sig därefter ut på arenaturnéer med Katy Perry i Europa, Lorde i USA och egna headlineturnéer i USA, England, Australien och Skandinavien. När hon nu ställer sig på Malmö Prides stora scen har hon precis släppt sitt fjärde album som Tove själv beskriver som “ett köttigt, spretigt och mänskligt popalbum”. 

 

Två lokala stjärnor vi på Malmö Pride stolt presenterar är Julie Chikane och Soleil Camara som kommer bjuda på moderna beats att dansa till från lilla scenen i Pride Park.

 

Med nämnda Tove Styrke som nyutkommen panförebild är det fint att samtidigt kunna presentera en hel dag dedikerad till konferens för Bi/pan/queeraktivism och frågor, med en av världens mest berömda bi-aktivister, den välrenommerade amerikanen Robyn Ochs.  Bi/Pan-konferensen arrangeras av RFSL Rådgivningen Malmö och sker onsdagen 6 juli. 

För första gången i festivalens historia så invigs Malmö Pride med en Kanalparad, 6 juli, som kommer löpa från Slottstaden för att slutligen landa vid Beyond Us, där festiviteter i form av bar och DJ kommer finnas!

Utöver detta kommer ett gediget Pride House-program med 100 programpunkter att äga rum, både i Folkets Park, på Plan B och på Scandic Triangeln, som även har en Pride Bar öppen genom festivalen. 

 

Pride House är mötesplatsen för civilsamhälle, aktivism och politik som lyfter hbtqia+frågorna genom viktiga samtal, utställningar och workshops. Malmö Pride gästas bland annat av Razan Ghazzawi med en föreläsning om hennes prisbelönta studie Towards a Queer Decolonial Approach to the War in Syria, om queer mobilisering under krigets Syrien. RFSL Ungdom håller i samtalet om den medialt något förvrängda “Transdebatten”, och Kyiv Pride medverkar med att lyfta de queera rösterna från kriget i Ukraina. Vi får besök av EU-parlamentarikerna Alice Bah Kuhnke, Abir Al-Sahlani och Malin Björk som medverkar i samtalet HBTQIA-politik i ett nytt Europa, och Bah Kuhnke medverkar även med Ulrika Westerlund i en föreläsning om Hoten mot HBTQI-communityt.  

 

Robert Jacobsson, känd från Ligga med P3, ger dejtingsugna Pride-besökare en chans till romans när han agerar matchmaker i It’s a Match! där den som har tur kanske lyckas hitta sällskap till den stora Slutfesten på Moriska Paviljongen i Pride Park.

 

Programmet för Malmö Pride kommer släppas nästa vecka och vi utlovar ett brett, unikt och inte minst queert firande med oss! 

 

För mer information om artister och innehåll: Anna Tenfält (projektledare)

tel: 0703 65 66 25 mejl: anna@malmopride.com

 

För mer information om Malmö Pride: Tove Karnerud (ordförande)

tel: 0723 99 58 04 mejl: tove@malmopride.com

Stora artistnamn till Malmö Pride 6-10 juli 2022!

Mykki Blanco, Lili & Susie och Tusse är några av de stora bokningarna till årets Malmö Pride. Festivalen kommer också gästas av Kyiv Pride och årets Europride-stad Belgrad Pride.

WorldPride i all ära, men i pandemin gick det inte att genomföra minglet och de stora scen-akterna. Därför kommer årets Malmö Pride scenmässigt bli den största Pride-festivalen i Malmö någonsin. Malmö Pride är stolta att presentera namnen för stora scenen i Pride Park i Folkets Park:

Mykki Blanco är rappare, aktivist, performanceartist och poet från USA. Hen har samarbetat med artister som Kanye West, Teyana Taylor och Blood Orange. Mykki Blanco har kallats en av hiphopens queera pionjärer och det är en stor ära att få ha hen som en av akterna på Malmö Pride!

Lili & Susie slog igenom på 80-talet. Redan då var de förespråkare för hbtqia+frågor och har varit älskade inom communityt sedan dess.

Tusse vann Idol 2019 och Melodifestivalen 2021 med låten Voices. En tydlig, viktig röst och artist som vågar gå utanför normen och som kommer dra både unga och gamla till scenen i parken.

Även Erik Elias har deltagit i Idol, där han tog publiken med storm med sin charm, sina fyndiga texter och egna queera estetik.

Maxida Märak blev bisexuell med hela svenska folket när hon gjorde sin tolkning av “Eloise” i “Så mycket bättre” i vintras. Hon är sedan tidigare känd för sin kamp för ursprungsbefolkningars rättigheter, inte minst samernas.

Malmö Pride är glada för varje enskild bokning men är också stolta över helheten:

– Det är en ofantlig bredd! Idoldeltagare, aktivister, och popartister. Artister med inte längre en ett halvårs musikkarriär bakom sig på samma scen som Lili & Sussi som varit stjärnor sedan 80-talet! Vi vet också att artisterna representerar många av de olika aspekterna av regnbågsparaplyet, vilket såklart känns viktigt, säger Anna Tenfält, projektledare för Malmö Pride.

Som vanligt har Malmö Pride även ett starkt kunskapsprogram och politiskt program. I år hittar du bland annat representanter för Kyiv Pride som pratar om hbtqia+frågor i krig och flykt. I programmet finns flera olika samtal med politiker, både med lokala och nationella representanter och EU-parlamentsledamöter, men även aktivister på lokal och nationell nivå. Det kommer finnas smala separatistiska programpunkter, men också publikfriande stand-up och poesi.

Nytt för i år är ett eget spår med fokus på Sex och relationer. Efter år av pandemidistans så kan vi umgås närmare varandra igen och detta speglas i det specialiserade program som äger rum bland annat på Plan B. Där blir det workshops, mingel, talkshow med Saga Becker, drag queen bingo och mycket mer. Alla dessa programpunkter kretsar kring olika aspekter av hbtqia+personers relationsskapande och lustar där vi vill skapa utrymme för nya perspektiv och erfarenheter. Hbtqia+personers lustar, kroppar, relationer, sexuella praktiker och den politik som kretsar kring detta är något som fortfarande marginaliseras och förenklas men med det här programmet hoppas vi kunna föra fram frågorna i ljuset.

Även paraden väntas locka rekordmånga människor lördagen den 9 juli. Under WorldPride gjordes paraden på Stadion för att kunna begränsa antalet människor. I år flyttar paraden tillbaka in i staden för att kunna erbjuda plats och ordentlig synlighet. Dock med ny startplats, där det finns möjlighet till picknick och mingel innan paraden avgår. Inför paraden kommer flera namnkunniga personer att tala; för att peppa, för att mana till förändring, påminna om varför Pride behövs och lyfta hbtqia+personers livsvillkor.  

Med knappt två månader kvar till festival kommer Malmö Pride nu att släppa programpunkter kontinuerligt. Programmet i sin helhet kommer ut i mitten på juni.

För mer information om artister och innehåll: Anna Tenfält (projektledare)
tel: 0703 65 66 25 mejl: anna@malmopride.com
För mer information om Malmö Pride: Tove Karnerud (ordförande)
tel: 0723 99 58 04 mejl: tove@malmopride.com